“Automaatio mahdollistaa tutkivan testaamisen” – Janne Pelkonen on nähnyt automaation vaikutukset aitiopaikalta
Janne Pelkonen työskentelee Talenomilla Senior Software Test Engineerinä. Pelkosen matka Talenomin digitiimiin ei ole kuitenkaan ollut aivan tyypillisimmästä päästä. Hän on saanut seurata aitiopaikalta automaation kehittymistä tilitoimistomaailmassa, niin kirjanpitäjänä kuin ohjelmistokehityksen tiimin jäsenenä – ja vähän siltä väliltä.
Ensikohtaamisensa Talenomin kanssa Pelkonen koki jo vuonna 2014, kun hän hakeutui työkkärin tarjoamaan rekrytointikoulutukseen. Yli 400 hakijan joukosta 20–30 hakijaa pääsi mukaan koulutukseen, jonka maalina oli työllistyminen Talenomille kirjanpitäjäksi.
– Talenomista tuli heti sellainen fiilis, että tämä ei ole mikään pilipali-firma. Tuntui, että olisipa siistiä kun tuonne pääsisi. Rekrykoulutuksessa Talenomista sai sellaisen kuvan, että yritys on kasvava ja siinä on paljon mahdollisuuksia, Pelkonen kertoo.
Ennen Talenomille tuloa Pelkosen työura oli näyttänyt hyvin erilaiselta.
– Ennen Talenomille tuloa olen tehnyt aika sekalaisia hommia, kuten ollut logistiikka-alalla. Olen käynyt automaatioasentajan koulutuksen ammattikoulussa. Sitten kävin ammattikorkeakoulussa yrittäjyyden tradenomin tutkinnon.
Lopulta Pelkosen ura kirjanpidossa jäi melko lyhyeksi. Sen sijaan ura Talenomilla on venähtänyt jo yli kahdeksan vuoden mittaiseksi.
– En kyllä ollut ajatellut, että ihan näin pitkää uraa tekisin täällä. Tässähän on mennyt jo kahdeksan ja puoli vuotta. Enpä olekaan ennen ajatellut, että tässä on jo niin kauan mennyt, Pelkonen naurahtaa.
Parin viikon tuuraus digitiimissä muuttui uraksi Test Engineerinä
Pelkonen ehti työskennellä kirjanpitäjänä noin vuoden, kun työnkuvaan tulivat mukaan teknisempää osaamista vaativat käyttöönotot. Tämä oli mieleinen urasuunta koneista ja ohjelmistoista kiinnostuneelle Pelkoselle.
– Minulla oli harrastuneisuutta tietokoneisiin ja olin kiinnostunut niistä. Meille tuli silloin APS-kirjanpito-ohjelma. Siihen tehtiin käyttöönottoja, ja pääsin itse tekemään niitä.
Kiinnostus poiki myös lisää uusia mahdollisuuksia. Keväällä 2016 Pelkonen sai tilaisuuden lähteä testaamaan siipiään osana Talenomin digitiimiä, kun tiimiin tarvittiin tuuraajaa kahdeksi viikoksi.
– Jossain vaiheessa tuli tilanne, että digipuolelle ohjelmistokehitykseen tarvittiin pariksi viikoksi tuuraajaa. Esihenkilöni kysyi minua, ja olin itse ihan mielissäni. Ajattelin, että mikäs siinä. Jos ei sitten homma maistukaan, niin se on vaan pari viikkoa.
Mutta homma maistui – itse asiassa niin hyvin, että Pelkonen jäi pysyvästi osaksi Talenomin digitiimiä.
– Moni asia digissä vei minut mukanaan. Olen itse aina tykännyt kovasti tietokoneella ja eri ohjelmistojen kanssa värkkäämisestä. Varsinkin kun kyseessä oli ohjelman kehitystä. Vaikka olin ihan urani alkutekijöissä, minulta kysyttiin mielipiteitä ja sain vaikuttaa. Se yllätti minut. Pääsin oikeasti kehittämään kirjanpito-ohjelmia paremmiksi.
– Isossa kuvassa myös porukka ja huippu tiimihenki tekivät paljon. Minut otettiin silloin vastaan todella lämpimästi, se on jäänyt mieleen ja jota silloin arvostin todella paljon. Työssä oli myös paljon uusia erittäin mielenkiintoisia haasteita ja oman työn tuloksen näki heti, Pelkonen avaa.
Automaatio mahdollistaa monipuolisemman testauksen
Pelkonen on nyt työskennellyt testaajana noin kuusi vuotta. Sinä aikana hän on nähnyt, miten paljon digitiimin tekemä työ vaikuttaa Taloushallinnon asiantuntijoiden arkeen. Toisteinen rutiinityö on vähentynyt, ja asiantuntijat saavat keskittyä enemmän asiakkaiden laajaan palvelemiseen. Automaatio kuitenkin on muuttanut myös digitiimin työtä.
– Automaation avulla pystymme nopeammalla syklillä tekemään päivityksiä tuotantoon ja pystymme käyttämään aikaa niihin ei-toistettaviin asioihin. Olemme pystyneet vähentämään monessa asiassa sellaista “linjastotyötä.” Automaatio myös vähentää inhimillisiä virheitä ja parantaa prosessien luotettavuutta.
Testaajan työssä automaatio näkyy erityisesti siinä, että testaajat eivät joudu käyttämään niin paljoa aikaa olemassa olevien ominaisuuksien toiminnan testaamiseen. Testiautomaation hoitaessa nämä rutiinitestaukset, testaajat voivat keskittyä uusien ominaisuuksien testaamiseen.
– Nykyään automaatio hoitaa sellaisen perus rutiinitestauksen, joten testaajat voivat keskittyä monimutkaisempaan ja tutkivampaan testaukseen. Perustestaaminen ei automaation takia vie meiltä niin paljoa aikaa.
Pelkonen arvioi, että automaation rooli testauksessa tulee edelleen kasvamaan Talenomin palveluiden laajentuessa yhä useampiin maihin. Asiasta puhutaankin digitiimissä paljon, ja testiautomaation kehitys on prioriteettilistalla korkealla.
– Kun Talenom laajenee eri maihin, niin myös ohjelmamme pitää kasvaa. Silloin se vaatii myös enemmän testausta. Automaation avulla voimme varmistaa, että ohjelmiston perustoiminnot pysyvät kasassa. Meille jää silloin enemmän aikaan testata nimenomaan uusia toimintoja. Automaatio mahdollistaa näin kasvun ja uuden kehittämisen, Pelkonen päättää.